Faes eerste stap naar circulair ondernemen

Bruikbaar materiaal afvoeren als restafval; dat is niet meer van deze tijd, vinden we ook bij Faes. Dé oplossing waar velen ogen op dit moment op zijn gericht is ‘circulaire materiaalverwerking’. Dat wil zeggen dat materialen steeds opnieuw gebruikt kunnen worden voor toepassingen. Op die manier zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig én beperken we de hoeveelheid gebruikt materiaal dat op de afvalhoop eindigt. Met die duurzame gedachte heeft Faes recentelijk een belangrijke duurzame stap gezet.

Wat betekent circulair ondernemen voor Faes?

Bij circulair ondernemen kijken we naar het complete productieproces en wat er met een product gebeurt aan het einde van de levensduur. Door de mogelijkheid om een bepaald product of materiaal steeds weer om te zetten in nieuw materiaal voor een andere toepassing, sluiten we de kringloop. Want aan het einde van de levensduur begint het materiaal aan een tweede (of zelfs derde) leven. Op die manier worden gebruikte grondstoffen hergebruikt om verspilling te voorkomen.

Vijftien kubieke meter foam per week

Wekelijks bleef er bij Faes 15maan restschuim over op onze productieafdeling. Dat is bijna 800 kubieke meter per jaar! Dit zat CEO Johan Faes niet lekker, want polyethyleen-foam (PE-foam) is eigenlijk prima recyclebaar. Echter, omdat het schuim bijna niets weegt (40 kg/m3), is het voor grote recyclebedrijven niet interessant. Storten was dus lange tijd de enige optie. Totdat we een bedrijf ontdekten dat het wél interessant vindt.

“Ons PE-foam werd verdween voorheen als restafval in de grijze container. Door de inzet van de foam shredder kunnen we vandaag de dag PE-schuim op een constructieve manier afvoeren, namelijk door het te leveren aan een bedrijf voor wie ons ‘restmateriaal’ nog waarde heeft en het hergebruikt.”

Johan Faes | CEO Faes

Van kofferinterieuroplossing naar matten voor kunstgrasvelden

We kwamen in contact met een bedrijf dat op zoek was naar materiaal voor het vervaardigen van matten voor onder kunstgrasvelden. PE-foam bleek een prima materiaal voor deze toepassing. De enige vereiste die dit bedrijf stelde was dat we het schuim zouden aanleveren in ‘vlokken’ van vier centimeter doorsnede. Dus hebben we geïnvesteerd in een schredder, die ons rest foam versnippert tot kleine stukjes die vervolgens door een afzuiginstallatie worden opgezogen en in een container worden opgevangen.

Hiermee heeft ons restmateriaal weer waarde en krijgt het een mooi tweede leven. Het is onze eerste stap naar circulair denken, ondernemen, ontwerpen en produceren. En wat ons betreft zeker niet de laatste.

Bedrijven kunnen nog veel winst behalen op een efficiënt inpakbeleid

Steeds meer bedrijven realiseren zich nog nauwelijks hoe groot de impact is van een efficiënt inpakbeleid binnen de keten. Ook dat is volgens Johan een aspect van circulair ondernemen: “Wat bedrijven zich al wél beginnen te beseffen is de impact van verpakken en verzenden op het milieu. Hoewel de kosten voor verpakken in de industrie relatief laag zijn is er nog veel winst te behalen als het om duurzaamheid gaat.”

Duurzaam ondernemen betekent in veel gevallen ook duurzaam resultaat

“Het mooie is echter dat een efficiënt en duurzaam systeem in absolute getallen ook nog geld kan opleveren, maar de ROI is vaak wat langer dan die van niet-duurzame oplossingen. Zo vinden sommige bedrijven de ROI van 8 jaar op onze foam-shredder lang. Maar wij zien het als een bijdrage aan het milieu, die zichzelf óók nog eens terugverdient. Dat is een hele andere benadering waarvan we hopen dat steeds meer bedrijven op die manier gaan denken. Dat heeft tijd en nieuwe inzichten nodig, maar als we dit samen doen, dan kunnen we een grote bijdrage leveren aan onze leefomgeving. Circulair ondernemen doen we namelijk samen!”

Wilt u meer weten over duurzaamheid binnen Faes of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Keep up to date with our developments

Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

    How can we help you?

    Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

      Mandy van Alebeek
      Relations manager