De uitdagingen van clean verpakken

Article
Carlo Leijten
Account Manager
More articles by Carlo Leijten

In de medische sector worden bijzondere eisen aan toeleveranciers gesteld, ook ten aanzien van de verpakkingen van medische hulpmiddelen, instrumenten en toebehoren. Uitrusting binnen een ziekenhuis of kliniek op het juiste moment naar de juiste plek brengen, gebeurt vaak manueel.  Verpakkingen en producten moeten dus gemakkelijk en met weinig kracht te verplaatsen zijn door het personeel. Daarom mogen ze niet teveel wegen. Aan onze opdrachtgevers die toeleverancier zijn voor de medische sector, adviseren we om die reden regelmatig EPP als verpakkingsmateriaal. 

Wat is EPP?

Allereerst geven we u graag een goed beeld van wat EPP nu precies is. EPP (Expanded PolyPropylene) heeft uiterlijke kenmerken die doen denken aan piepschuim. Tot op zekere hoogte hebben deze materialen ook overeenkomsten; het zijn beiden vormen van geëxpandeerde kunststof en zeer licht in gewicht. Toch is er een belangrijk verschil: piepschuim breekt snel en verkruimelt dan. EPP daarentegen is steviger, harder en sterker, maar nog steeds lichtgewicht. EPP verpakkingen bieden hierdoor unieke voordelen, die onder andere in de medische sector van grote toegevoegde waarde zijn.

We zetten enkele voordelen van EPP voor u op een rij:

 1. Aangepast aan interne logistieke processen binnen medische organisaties 

U kunt zich voorstellen dat het binnen organisaties als praktijken, ziekenhuizen of klinieken lastig is om zware, onhandige verpakkingen met de benodigde instrumenten te verplaatsen. Bovendien zijn er strenge Arbo-restricties op het gewicht dat werknemers mogen tillen. Natuurlijk willen werkgevers hun mensen ook niet onnodig fysiek belasten. De logistieke processen in dit soort organisaties vragen dus om een specifieke verpakkingsoplossing als lichtgewicht EPP-koffers.

 1. EPP cases beschermen uw producten  

Als leverancier wilt u er zeker van zijn dat uw producten netjes en ongeschonden bij uw opdrachtgever arriveren. Leverperformance is immers één van uw belangrijkste pijlers, zeker in de medische sector, waar het uiteindelijk allemaal om de gezondheid van mensen draait. EPP is niet alleen licht in gewicht, maar ook nog eens bijzonder schokabsorberend. De inhoud van de verpakking is hierdoor goed beschermd.

 1. Herbruikbaar en zeer geschikt als retourverpakking 

Om bij iedere eis op de checklist van uw klant een vinkje te kunnen zetten is een maatwerk verpakkingsoplossing noodzakelijk, maar ook kostbaar. Daarom is het retour nemen en hergebruiken van verpakkingen een slimme zet. Doordat EPP verpakkingen tegen een stootje kunnen, zijn ze erg geschikt om als retourverpakking in te zetten. Bovendien kunt u door het implementeren van een retoursysteem nog meer toegevoegde waarde leveren aan uw klanten. Zo blijven zij niet met onbruikbare verpakkingen (voor eenmalig gebruik) zitten en kunnen ze zélfs materiaaloverschotten snel retourneren. Hierdoor blijven uw klanten niet achter met onnodige materiaalvoorraden.

Laten we een voorbeeld geven: 

Een van onze klanten in de medische wereld levert operatiekits aan ziekenhuizen. Om ervoor te zorgen dat chirurgen tijdens een behandeling niet misgrijpen leveren zij standaard extra materialen toe. Echter, bleven de achteraf ongebruikte materialen uit de overcomplete kits een flinke tijd in de voorraad van de ziekenhuizen liggen. De voorraad nam onnodig ruimte in en bovendien miste de toeleverancier een flink deel van zijn fysieke voorraad. We hebben deze medical supplier geadviseerd te kiezen voor EPP retourverpakkingen. Deze worden nu frequent, samen met de overtollige operatiematerialen, efficiënt en snel opgehaald en terug op voorraad genomen. Tot de volgende order zich aandient uiteraard!

 1. Bij einde levensduur is EPP recyclebaar

Iedere verpakking, hoe sterk en duurzaam deze ook is, bereikt na verloop van tijd het einde van de levensduur. Dit geldt ook voor de koffers van EPP, maar niet voor het materiaal zelf. EPP is namelijk recyclebaar. Door het te vermalen en vervolgens te verhitten, wordt het materiaal gecomprimeerd, waardoor het opnieuw te gebruiken is als grondstof in de kunststofverwerkende industrie. Het is dan echter wel essentieel dat het EPP gescheiden wordt ingezameld en aangeboden aan een verwerkende partij.

 1. EPP-koffers zijn puur maatwerk 

Het bijzondere aan EPP-verpakkingen is dat we hiermee puur maatwerk leveren. Uw verpakking wordt letterlijk in de juiste vorm gegoten. We maken namelijk eerst een matrijs, die volledig op basis van uw wensen is ontworpen. De verpakking volgt volledig de contouren van de producten of verpakkingen die u erin wilt vervoeren, waardoor de juiste pasvorm wordt gecreëerd. Ook de buitenzijde van de koffer is te personaliseren, onder andere door middel van kleur, oppervlaktestructuur en toevoeging van uw bedrijfslogo.

Hoe beslist u of EPP cases voor u de juiste optie zijn?

Allereerst moeten de bovengenoemde voordelen natuurlijk aansluiten op uw behoeften en die van uw opdrachtgever(s) in de medische sector. Een andere belangrijke factor is het ordervolume, hoeveel verpakkingen heeft u nodig? De voordelen van EPP verpakkingen moeten immers wel opwegen tegen de kosten. De opstartkosten, voor het ontwerpen en vervaardigen van de matrijs, wegen namelijk het zwaarst. Gaat het om een repeterende behoefte, dan gaan de kosten wellicht voor de baten uit, maar gaat het om een kleine, eenmalige hoeveelheid verpakkingen, dan zijn er rendabelere opties dan EPP-materiaal. We rekenen dit graag voor (en samen met) u uit.

Hoe gaan we bij Faes te werk bij het vervaardigen van uw EPP verpakking?

Juist omdat het maken van de matrijs een grote startinvestering vergt, is het belangrijk dat deze ‘first time right’ wordt opgeleverd. Daarom brengen we uw pakket van eisen uitgebreid en gedetailleerd in kaart. Uiteraard is het belangrijk om uw opdrachtgever de juiste vragen te stellen en minstens zo belangrijk; de toekomstige gebruikers van de EPP cases om input te vragen. Vervolgens gaat ons bedrijfsbureau aan de slag met het maken van de tekeningen, waarna we een ontwerp aan u voorleggen. Nadat u akkoord hebt gegeven starten we met het maken van de matrijs.

Bent u projectleider of -manager en bent u op zoek naar een unieke lichtgewicht verpakkingsoplossing voor uw opdrachtgever in de medische sector? Neem gerust contact op met verpakkingsspecialist Carlo Leijten en leg uw vraagstuk aan hem voor.

Stel uw vraag aan ons!

  How can we help you?

  Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

   Mandy van Alebeek
   Relations manager