Veilig vervoer van lithium-ion accu's header

Veilig vervoer van lithium-ion accu’s

Blog
Bart Burmanje
Sales Manager
More articles by Bart Burmanje

We komen ze steeds meer tegen, ook al zegt de naam misschien niet zo veel: lithium-ion of li-ion accu’s. Sterker nog, deze accu’s zijn bijna onmisbaar in ons dagelijks leven. Toch brengt het gebruik van deze accu’s risico’s met zich mee, bijvoorbeeld wanneer het gaat om vervoer. Lithiumbatterijen maken gebruik van verschillende chemische processen om maximale prestaties te verzekeren. Daarom is ook de wet- en regelgeving aangepast om veilig gebruik te kunnen garanderen.

Lithium-ion accu’s zijn oplaadbare accu’s met een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. Daarom kom je ze tegen in diverse consumentenelektronica zoals smartphones, tablets en laptops. Ook in groter formaat zijn li-ion accu’s te vinden in bijvoorbeeld e-bikes, elektrische auto’s, heftrucks, medische apparatuur en aggregaten.

Risico’s van lithium-ion accu’s

Bij gebruik van niet-gecertificeerde laders of door het overladen van de accu’s of batterijen kunnen ze tijdens het opladen oververhit raken en in brand vliegen. Vanwege hun compacte formaat worden li-ion accu’s veel gebruikt in consumentenelektronica en diverse arbeids- en vervoersmiddelen. Ook de behuizing van de accu’s is vaak compact, vaak met weinig of geen ruimte tot ventilatie. Hierdoor kan de accu oververhit raken. In het ergste geval leidt dit tot spontane ontbranding. Gelukkig zijn veel apparaten tegenwoordig voorzien van software die ingrijpt wanneer oververhitting dreigt.

Transport van li-ion accu’s

Vanwege de toenemende populariteit van dit type accu is ook de wet- en regelgeving in ontwikkeling. Veiligheid van zowel producenten als eindgebruikers wordt hierdoor gegarandeerd. Daarom zijn er ook UN-certificaten voor het vervoeren van li-ion accu’s en batterijen. Bepaalde gevaarlijke stoffen mogen alleen vervoerd worden wanneer ze voorzien zijn van een UN-keurmerk. Zo ook li-ion accu’s en batterijen. Vervoersmaatschappijen mogen zendingen weigeren wanneer deze niet aan die eisen voldoen. Dat gebeurt tegenwoordig steeds vaker.

Veilig vervoeren met een UN-certificaat

Faes levert herbruikbare maatwerkoplossingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen li-ion en dangerous goods vloeistoffen. Deze oplossingen worden dan uiteraard  voorzien van een UN-certificaat. Op basis van kunststof koffers uit onze SKB 3i series verzorgt Faes maatwerkoplossingen voor het vervoer van li-ion batterijen. Op basis van aluminium kisten uit de Defender series van Faes hebben wij een UN-gekeurde oplossing ontwikkeld voor het vervoeren van dangerous goods vloeistoffen.

Het resultaat is een lichtgewicht transportverpakking die voldoet aan de hoogste eisen voor kwaliteit en veiligheid. De 3i Series koffers zijn hoogwaardige kunststof koffers waarin door ons maatwerkinterieurs worden voorzien. Deze interieurs zijn dan uiteraard afgestemd op uw producten en transportmodus. Onze SKB 3i-koffers zijn herbruikbaar, luchtdicht, waterdicht en bestand tegen corrosie en impactschade. Daarmee zijn dit de ideale koffers voor het vervoer van li-ion batterijen of accu’s.

Bent u op zoek naar een duurzame en herbruikbare verpakking met UN-keurmerk? Neem dan vrijblijvend contact op met Bart Burmanje, uw coördinator voor verpakkingen met UN-keurmerk. Wilt u eerst meer lezen? Bekijk onze infographic ‘Verpakken van Lithium Ion batterijen’.

  Keep up to date with our developments

  Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

   How can we help you?

   Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

    Mandy van Alebeek
    Relations manager