Veilige opslag li-ion

Veilige opslag van li-ion accu’s

Blog
Bart Burmanje
Sales Manager
More articles by Bart Burmanje

De populaire li-ion accu’s – een afkorting van lithium-ion – zijn tegenwoordig bijna overal te vinden. Een gemiddeld huishouden bevat 125 batterijen; de meerderheid daarvan is li-ion. Deze zijn oplaadbaar, compact van formaat en met een lange levensduur. Ideaal voor in ons dagelijks gebruik: ze zijn niet meer weg te denken uit onze smartphones, tablets, laptops, e-bikes en zelfs elektrische auto’s.

Het gebruik van li-ion accu’s heeft ook een keerzijde. Door impact van buitenaf kunnen de kleine cellen waaruit een li-ion batterij is opgebouwd beschadigen. Daardoor kunnen ze hun warmte niet (goed) kwijt, wat leidt tot oververhitting en in de ergste gevallen zelfs spontane ontbranding. Ook tijdens vervoer en bij opslag kan er wat mis gaan.

Het vervoeren van li-ion accu’s

We schreven al eerder over het veilig vervoeren van li-ion accu’s. Dat kan dankzij de kunststof stof- en waterdichte koffers uit de SKB 3i-series, een hoogwaardige en herbruikbare kunststof koffer: lichtgewicht en oersterk. Deze koffers worden dan voorzien van een op maat gemaakt interieur, speciaal voor uw toepassing ontworpen en geproduceerd. Deze combinatie van koffer en interieur kan door Faes worden voorzien van het UN-keurmerk dat nodig is om gevaarlijke stoffen zoals li-ion legaal te mogen vervoeren.

Brandgevaar voorkomen

De wetgeving voor de opslag van li-ion batterijen is nog niet zo ver. Eind 2020 wordt deze verwacht in de vorm van PGS-37. Hoewel li-ion accu’s al langer bestaan is hun gebruik de afgelopen jaren dusdanig toegenomen dat nieuwe regelgeving nodig was. Nog nooit werden deze batterijen in dusdanige hoeveelheden opgeslagen.

Er bestaat dus nog geen uniform advies over de opslag van li-ion accu’s. Dat wil echter niet zeggen dat u zich daar als bedrijf nog niet mee bezig hoeft te houden. In sommige gevallen is spontane ontbranding niet te voorkomen; de schade is met de juiste voorzorgsmaatregelen echter wel te beperken. De nationale brandweer is bezig met het ontwikkelen van blusmethodes die beter geschikt zijn voor het blussen van brand als gevolg van li-ion ontbranding en er bestaan ook al aerosol installaties die er voor kunnen zorgen dat áls er een escalatie plaats vindt, deze binnen korte tijd kan worden beheerst.

Faes: uw li-ion adviseur

Wanneer u werkt met li-ion accu’s zult u ook moeten nadenken over het veilig vervoer ervan. Waarom wachten tot eind 2020, wanneer de PGS-37 verwacht wordt? Li-ion batterijen wachten immers niet met ontbranden tot deze wetgeving van kracht is. Sla bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen buiten het pand op in zeecontainers. Het aanschaffen van speciale opslagkasten is (nog) niet aan te raden, omdat nu nog niet duidelijk is of die ook aan toekomstige wetgeving gaan voldoen.

Stel uw vraag aan ons!

    How can we help you?

    Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

      Mandy van Alebeek
      Relations manager