RFID monitoring verpakkingen

Realtime monitoring van verpakkingen bij ASML en KMWE

Article
Erik Drissen
Erik Drissen
Business Consultant
More articles by Erik Drissen

Implementatie van RFID voor meer grip op voorraden en kosten

Herken je dit: kostbare retourverpakkingen die zomaar uit beeld verdwijnen? Hierdoor is de beschikbaarheid van je verpakkingen niet inzichtelijk en heb je minder grip op voorraden en de kosten. Ook ASML kampte met dit probleem en zocht daarom een slimme oplossing om hun omvangrijke retourenpool van verpakkingen wereldwijd realtime te monitoren. In Faes vonden zij een geschikte partner om hen te helpen bij dit complexe vraagstuk.

Een optimaal retourverpakkingensysteem voor ASML

Hightech-gigant ASML vervaardigt complexe en kostbare machines die cruciaal zijn voor de productie van IC’s en chips in de halfgeleiderindustrie. Om deze machines en kwetsbare onderdelen te beschermen tijdens opslag en transport kiest ASML voor geavanceerde verpakkingen, die speciaal zijn ontworpen voor meermalig gebruik. Omdat deze verpakkingen vrij kostbaar zijn, is het borgen van een optimaal retoursysteem noodzakelijk.

Vermiste verpakkingen in de hightech supply chain

In de magazijnen van leveranciers en klanten verdwijnt echter steeds een gedeelte van die retourverpakkingen uit beeld. Dat is natuurlijk zonde van de investering, maar bovenal loopt ASML hierdoor het risico dat de juiste verpakking niet voorhanden is voor het verschepen van een machine of onderdeel. En dat kost hen uiteindelijk nog meer, want als de juiste productbescherming ontbreekt is het risico op schade groter. Daarom wilde ASML deze retourverpakkingen realtime kunnen monitoren. Samen met onze RFID-partner Improvement IT gingen wij de uitdaging van ASML aan.

Wat houdt Radio Frequency Identification (RFID) in?

Voordat we uitweiden over de oplossing die Faes bij ASML heeft geïmplementeerd, vertellen we je eerst wat RFID nu eigenlijk precies inhoudt. RFID staat voor Radio Frequency Identification, en werkt op basis van een chip en een lezer; een RFID-poort of RFID-reader genoemd. Deze leest de unieke nummers (geavanceerde barcodes) van chips die zich binnen een bepaalde afstand van de poort bevinden. Een vorm van RFID-techniek is bijvoorbeeld het contactloos betalen in winkels, of het zelfscannen van artikelen door ze simpelweg in een bak te leggen (steeds vaker toegepast in de detailhandel). Uiteraard is de functie per toepassing en branche verschillend en dus maatwerk. Dat geldt ook voor logistieke oplossingen.

Verpakkingen monitoren met RFID

Op welke manier kan Faes met RFID dan bijdragen aan slimmer, efficiënter en effectiever verpakkingsmanagement? Verpakkingen worden voorzien van een chip met unieke code, die op het juiste moment, op de juiste plek wordt uitgelezen door een RFID-poort of -reader. Om dit op consistente wijze te doen, is het aan te raden om dit af te stemmen op bestaande procedures, routes en werkinstructies binnen je logistieke proces, zodat er weinig extra handelingen hoeven te worden verricht. De verzamelde data wordt vervolgens verstuurd naar de Cloud toepassing van Faes, waar een selectie van gegevens automatisch en realtime weergegeven wordt.

De ontwikkeling van het RFID-netwerk bij ASML

Even terug naar ASML, want welke rol heeft RFID dan in de oplossing van hun complexe uitdaging? Door het RFID-netwerk uit te rollen in hun eigen fabrieken en bij hun logistieke dienstverleners, kon de locatie en voorraad van verpakkingen voortdurend gemonitord worden. Dat gaf al veel meer inzicht, maar nog steeds hadden zij een blinde vlek, namelijk; hun leveranciers. ASML heeft vele hightech suppliers die op hun beurt ook weer produceren voor de klanten in de luchtvaart of defensie, waar data-integriteit en veiligheid hoog op de agenda staan. Voordat zij toestonden dat ASML data-verzamelende RFID-poorten bij deze leveranciers plaatsten, moest er eerst aan zware eisen worden voldaan. Bij Faes hebben we alles in huis om hieraan tegemoet te komen.

De implementatie van RFID

Faes heeft een neutrale rol in de dataverwerking van gegevens die worden verzameld ten behoeve van ASML. We zetten ons eigen RFID-netwerk in, waarbij we de vaste gestandaardiseerde reeks in de RFID-nummering van ASML herkennen. ASML heeft deze reeks vastgelegd bij GS1 (wereldwijde standaardisatieorganisatie). Zodra zo’n ‘tag’ een van onze RFID-poorten passeert, slaan we die data automatisch op in onze database. Omdat deze reeks is gelinkt met het RFID-netwerk van ASML, wordt deze specifieke data aan ASML doorgeven en ziet ASML realtime op welke locatie de retourverpakking zich bevindt. Uiteraard werken we met een beveiligd netwerk en kan ASML alleen de eigen data inzien. Zo blijft de data-integriteit altijd gewaarborgd.

Implementatie van RFID bij een ASML-leverancier

Deze oplossing pasten we al eerder toe, onder andere bij KMWE – een belangrijke leverancier van hightech componenten voor ASML – gevestigd op de Brainport Industries Campus.

Mathijs Peters | Warehouse manager bij KMWE:

“We hadden binnen KMWE nog geen software ter beschikking waarmee we via live tracking & tracing het pool management goed konden borgen. Verpakkingen uit de ‘pool’ van ASML worden namelijk verzonden over de hele wereld en het managen van een goede retourlogistiek is dan ook behoorlijk complex. Toch is inzicht in de voorraad en locatie van verpakkingen erg belangrijk; het is bepalend voor onze leverbetrouwbaarheid richting ASML en natuurlijk ook voor de omzetcijfers. Bij stijgingen of dalingen in productie moeten we snel kunnen schakelen, waarbij inzicht in de verpakkingsaantallen een van de cruciale factoren is. ASML initieerde de inzet van RFID-techniek in onze logistieke keten, waarmee we op ieder gewenst moment de hoogte van de voorraad en de locatie waar verpakkingen zich bevinden in kaart kunnen brengen.”

De implementatie van RFID binnen KMWE

Mathijs: “Het project heeft vanaf de start tot implementatie best een tijd geduurd. We zijn in februari 2020 naar een nieuw pand verhuisd en Faes was nauw betrokken bij de inrichting en indeling van ons warehouse, om ons logistieke proces zo efficiënt mogelijk vorm te geven. Zo zijn de magazijnbakken geleverd door Faes en hebben ze RFID-poorten geplaatst op plekken waar dit logistiek gezien het gunstigst is. In die fase kom je erachter dat de theorie één ding is, maar de praktijk toch vaak anders uitpakt. Zo was de kallibratie van de RFID-poorten nog wel een uitdaging voor Faes. Ze moesten er bijvoorbeeld voor zorgen dat de juiste RFID-poort op het juiste moment de juiste verpakking scant, anders mis je artikelen in het bestand, wordt een verpakking juist dubbel gescand of door de verkeerde poort. Dan is er op papier dus meer voorraad dan er fysiek ligt en schiet het natuurlijk ons doel voorbij. Gelukkig heb ik een goede werkrelatie met Bart van Dijck van Faes, dus de uitdaging om dit te ‘finetunen’ zijn we samen aangegaan.”

Hoe de voorraad op verschillende locaties gecontroleerd wordt

Mathijs: “Er zijn heel wat ‘checkpoints’ nodig. Om een idee van het proces te geven: De verpakkingen (inclusief product) worden verzonden van KMWE naar ASML in Veldhoven, vervolgens gaan ze naar ASML in het buitenland en aansluitend daarop naar de klant. Na ontvangst begint het retourproces; de lege verpakkingen gaan terug naar ASML in Nederland en/of direct naar een tussenpartij die de verpakkingen sorteert en reinigt. Vervolgens vertrekken de verpakkingen richting Faes, die de opslag van de verpakkingen verzorgen. Op alle bestemmingen wordt iedere verpakking bij binnenkomst en vertrek door middel van RFID-poorten geregistreerd. Op die manier weten we dus precies hoeveel verpakkingen er op welke locatie voorhanden zijn voor nieuwe orders van ASML.”

Is RFID-techniek voor ieder logistiek bedrijf een uitkomst?

Mathijs: ‘Wat ik andere bedrijven, die RFID-techniek voor hun logistieke processen overwegen, aan zou raden? Het is een hele mooie techniek waarmee je veel inzichtelijk kunt maken. Maar verwar dit zichtbaar maken niet met het probleem oplossen. Als je merkt dat er in bepaalde schakels in de keten verpakkingen verloren gaan, dan maak je dit wel inzichtelijk met RFID, maar welke stappen zet je dan vervolgens om het daadwerkelijk te verbeteren? Wat is je plan? Onderzoek dat eerst. Vervolgens kan RFID zeker een belangrijke stap naar verbetering zijn.”

Door samenwerking operationeel

Samen met ASML schreven we de specificaties van het project en hebben we de oplossing uitvoerig getest. Nu de aanpak geïmplementeerd en operationeel is kunnen we in gesprek met andere toeleveranciers van ASML, om dit future proof systeem ook bij hen te implementeren. ASML is een koploper op het gebied van innovatie, ook RFID is daar een goed voorbeeld van. Zij zijn momenteel een van de eerste grote bedrijven in Nederland die hier actief mee werken. We zijn er trots op dat we samen met hen de uitdaging mochten aangaan.

Hoe kan RFID jou helpen bij het monitoren van je verpakkingen?

Mijn collega-verpakkingsspecialisten en ik vertellen je hier graag meer over. Leg jouw vraagstuk aan ons voor door onderstaand formulier in te vullen of door ons direct te bellen of mailen.

Stel ons jouw vraag

    Bekijk onze oplossingen

    array(3) { [0]=> object(WP_Post)#9442 (24) { ["ID"]=> int(1026) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2021-03-20 18:04:16" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2021-03-20 17:04:16" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(7) "Sectors" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(6) "closed" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(7) "sectors" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2021-07-01 15:00:48" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2021-07-01 13:00:48" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(45) "https://faes-packaging-solutions.com/branches/" ["menu_order"]=> int(15) ["post_type"]=> string(4) "page" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" } [1]=> object(WP_Post)#9553 (24) { ["ID"]=> int(4293) ["post_author"]=> string(1) "5" ["post_date"]=> string(19) "2021-05-02 21:37:24" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2021-05-02 20:37:24" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(17) "Transport service" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(6) "closed" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(17) "transport-service" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2021-12-03 16:57:18" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2021-12-03 15:57:18" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(4291) ["guid"]=> string(86) "https://faes-packaging-solutions.com/oplossingen/verpakkingsdiensten/transport-service/" ["menu_order"]=> int(18) ["post_type"]=> string(11) "oplossingen" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" } [2]=> object(WP_Post)#9405 (24) { ["ID"]=> int(4642) ["post_author"]=> string(1) "2" ["post_date"]=> string(19) "2021-04-06 15:23:17" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2021-04-06 14:23:17" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(30) "Safe transport, without damage" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(6) "closed" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(9) "transport" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2021-05-19 12:18:38" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2021-05-19 11:18:38" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(0) ["guid"]=> string(49) "https://faes-packaging-solutions.com/?page_id=4642" ["menu_order"]=> int(37) ["post_type"]=> string(4) "page" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" } }
    bool(false)
    Faes knows what is going on in your sector and has an appropriate solution for all issues.
    bool(false)
    int(1)
    By using our transport service, you save time, space and therefore costs. We are happy to help you think about more efficient transport.
    bool(false)
    int(1)
    Protecting vulnerable products during storage or transport is done with appropriate customised packaging from Faes - The Packaging People.
    bool(false)
    int(1)

    Keep up to date with our developments

    Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

      How can we help you?

      Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

        Mandy van Alebeek
        Relations manager