Waarom is het belangrijk op de hoogte te zijn van deze richtlijnen?
REACH en RoHS: steeds meer fabrikanten, detailhandelaren en toeleveranciers krijgen ermee te maken. Ze krijgen de vraag om een REACH- of RoHS-verklaring af te geven. Maar waarom eigenlijk? Wat houden deze normeringen in? En waarom zijn ze zo belangrijk?
RoHS II (Restriction of Hazardous Substances) beperkt het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen bij het produceren van elektrische en elektronische apparatuur. Namelijk kwik, lood, cadmium, chroom, PBB’s en PBDE’s. Deze laatste twee zijn grondstoffen voor de brandvertragende werking van kunststof. RoHS is bedoeld om de volksgezondheid en het milieu te beschermen.
De afkorting REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. REACH is een Europese verordening en heeft net als RoHS als doel de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen chemische stoffen.
Waarom zijn deze richtlijnen zo actueel?
De regels voor het gebruik van gevaarlijke en chemische stoffen worden steeds strenger. In de EU is het illegaal om elektrische en elektronische apparatuur te verkopen en te importeren die niet voldoet aan de bepalingen van de RoHS-richtlijn. Ethisch verantwoord produceren is de norm. Kun je niet aantonen dat je werkt volgens de REACH- en RoHS-richtlijnen, dan heeft dat een impact op de samenwerking in de keten. Steeds meer toeleveranciers krijgen daarom te maken met audits van hun grote opdrachtgevers, die toetsen of ze inderdaad REACH- en RoHS-compliant zijn.
“Als je de risico’s van chemische stoffen onvoldoende beheerst, kunnen de instanties je verbieden deze stoffen nog langer te gebruiken.”
Corné van de Voort | Key Accountmanager bij Faes
Wat houdt een RoHS-verklaring in?
De fabrikant die elektronische of elektrische apparatuur in de handel brengt, garandeert met een RoHS-verklaring dat hij deze heeft ontworpen en geproduceerd volgens de RoHS-richtlijn.
Welke bedrijven hebben een REACH-verklaring nodig?
Ieder bedrijf dat chemische stoffen produceert, verwerkt of verhandelt, is verantwoordelijk voor de adequate risicobeheersing van die chemische stoffen. Ook bedrijven die op het eerste oog niet met chemicaliën werken. REACH geldt voor alle bedrijven die:
- chemicaliën gebruiken binnen het bedrijf;
- chemicaliën importeren van landen buiten de Europese Unie;
- producten of halffabricaten importeren of produceren die gevaarlijke stoffen bevatten.
Aan welke eisen moet je voldoen voor REACH?
Je moet laten zien dat je alle risico’s van deze chemische stoffen kent en dat je de juiste maatregelen neemt om deze risico’s te beheersen. Je moet precies inventariseren welke chemicaliën je gebruikt en waarvoor. Bovendien moet je aan de gebruikers communiceren hoe ze de stof veilig kunnen gebruiken. Als je de risico’s van chemische stoffen onvoldoende beheerst, kunnen de instanties je verbieden deze stoffen nog langer te gebruiken.
“Steeds meer opdrachtgevers vragen om een REACH- of RoHS-verklaring. Kun je die niet overhandigen, dan is de kans groot dat ze naar een leverancier stappen die dat wél kan.”
Corné van de Voort | Key Accountmanager bij Faes
Wat gebeurt er als je niet voldoet aan REACH of RoHS?
Bent je niet ‘REACH- of RoHS-compliant’, dan heeft dat ook gevolgen voor de bedrijven waarmee je zakendoet. Ook zij moeten het gebruik van deze stoffen namelijk registreren.
Daarom vragen steeds meer opdrachtgevers aan hun toeleveranciers om een REACH- of RoHS-verklaring. Kun je deze niet overhandigen, dan is de kans groot dat je opdrachtgever op zoek gaat naar een toeleverancier die dat wél kan.
Ook bij Faes nemen we onze verantwoordelijkheid
Uiteraard voldoen we bij Faes al jaren aan zowel RoHS als REACH. Ook wij hebben al onze toeleveranciers gevraagd om een convenant te tekenen waarin ze garanderen volgens deze richtlijnen te werken. Zo weten we zeker dat we hierin ons commitment aan onze opdrachtgevers kunnen geven.
ISO-14001
Inmiddels zijn we zelfs al een stap verder en werken we hard aan een ISO-14001-normering. Hiervoor zetten we een milieumanagementsysteem op om ons milieubeleid te borgen. We vinden het belangrijk om de milieurisico’s van onze bedrijfsvoering nog beter te beheersen en waar mogelijk te verminderen.
Wil je meer weten over onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid of heb je een andere vraag? Stel hem via onderstaand contactformulier of neem direct contact op met mij of mijn collega’s.