Maatwerkverpakking Pakket van eisen head

Maatwerkverpakking: zo belangrijk is het pakket van eisen

Blog
Harold Pijs
Customer Service Manager
Meer artikelen door Harold Pijs

Als u een maatwerkverpakking laat ontwikkelen voor uw product is het pakket van eisen een belangrijk vertrekpunt. Maar waarom eigenlijk? En wat levert het opstellen van een pakket van eisen u eigenlijk op? Ik leg het u met plezier uit. Dit blog is het eerste van een serie van 4 blogs, waarin ik u alles vertel over het pakket van eisen.

Wat is een pakket van eisen?

In het pakket van eisen, of programma van eisen, legt u al uw eisen vast voor de maatwerkverpakking die u laat ontwikkelen. U beschrijft tot in detail alle criteria waaraan de verpakking minimaal moet voldoen. Daarnaast beschrijft u uw wensen, de criteria waaraan de verpakking zoveel mogelijk moet voldoen. De verpakkingsspecialist vertaalt al deze eisen en wensen in de best passende verpakkingsoplossing.

Wat levert het pakket van eisen mij op?

Een helder pakket van eisen maakt uw verpakkingsvraag heel concreet. Daardoor krijgt u een verpakking die aan al uw eisen voldoet. De optimale verpakking die in de hele supply chain een duidelijke meerwaarde te bieden heeft. Die u helpt een efficiencyslag te maken. En die zorgt voor tevreden klanten en extra omzet.

Waarom is een pakket van eisen zo belangrijk?

Het pakket van eisen geeft richting aan het ontwikkelproces van verpakkingen. U definieert vóóraf duidelijk de uitgangspunten voor de verpakking die u wilt laten ontwikkelen. Daardoor maakt u het voor de verpakkingsspecialist gemakkelijker om deze vraag te vertalen naar de best passende verpakkingsoplossing. Na afloop van de verpakkingsontwikkeling is het pakket van eisen bovendien een handige evaluatie-tool. U hebt hiermee immers zwart op wit waaraan de verpakking precies moet voldoen.

Waarin geeft het pakket van eisen meer inzicht?

In alle randvoorwaarden waaraan de verpakking moet voldoen. Zoals:

 • Waartegen moet de verpakking beschermen? (Breken, stof, temperatuur of vocht?)
 • Is de verpakking bedoeld voor presentatie of voor transport?
 • Is het een eenmalige of een retourverpakking? Zoekt u een duurzame verpakking?
 • Welke transportmethode kiest u? Via de lucht, weg of over het water?
 • Blijft het product in de verpakking tijdens het gebruik?
 • Zitten er accu’s in?
 • Wilt u de verpakking laten bedrukken?

Heb ik altijd een pakket van eisen nodig voor een verpakking?

Een pakket van eisen is wat mij betreft onmisbaar, het is een solide basis om de beste verpakkingsoplossing te vinden. Of u nu zelf een maatwerkverpakking bedenkt of de ontwikkeling volledig uitbesteedt aan een specialist. Het pakket van eisen helpt u om stap voor stap vast te leggen aan welke eisen de verpakking allemaal moet voldoen. Duidelijker kan het niet!

Wilt u meer weten?

Onze verpakkingsspecialist Robert legt in deze video uit hoe het pakket van eisen helpt om de optimale verpakking te kiezen. U kunt natuurlijk ook altijd even contact opnemen met mij of met een van mijn collega’s.

  Keep up to date with our developments

  Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

   How can we help you?

   Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

    Mandy van Alebeek
    Relations manager