Tips pakket van eisen

Dit is het geheim van een goed pakket van eisen

Blog
Harold Pijs
Customer Service Manager
Meer artikelen door Harold Pijs

Een goed pakket van eisen is volledig, gedetailleerd én maar op één manier uit te leggen. En daardoor de basis van een effectieve maatwerkverpakking. Dat klinkt heel logisch, toch gaat het in de praktijk vaak mis. Hoe komt dat? Wat is nu het geheim van een goed pakket van eisen? Hoe pakt u dat aan? Dat leg ik u in dit derde blog over het pakket van eisen uit.

Met het pakket van eisen maakt u de randvoorwaarden voor de verpakking duidelijk

Om de optimale maatwerkverpakking voor uw product te ontwikkelen, is het belangrijk om precies te weten aan welke eisen en wensen de verpakking moet voldoen. Reist het product de hele wereld over in de verpakking? Zoekt u een lichtgewicht verpakking? Wilt u een verpakking die meerdere keren inzetbaar is, demontabel is of een flexibel interieur heeft? Of heeft het product verkoeling of juist verwarming nodig tijdens opslag en transport? U ziet, er is zo veel mogelijk, dat het goed is om de uitgangspunten helder te houden.

Tips om een volledig pakket van eisen op te stellen

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten om een plan van eisen op te stellen:

 • Begin op tijd

Met een goede voorbereiding kunt u de verpakking zo efficiënt mogelijk ontwikkelen. Hiermee voorkomt u ook dat de productontwikkeling stagneert door vertraging in de verpakkingsontwikkeling.

 • Gebruik een checklist

Om ervoor te zorgen dat uw pakket van eisen volledig is, gebruikt u een checklist om maatwerkverpakkingen te ontwikkelen. Stap voor stap ontleedt u hiermee de verpakkingsvraag, net zo lang tot alle eisen en wensen op tafel liggen.

 • Vraag input van de gebruikers

Stel het pakket van eisen het liefst op met input van uw klant en andere gebruikers, zoals uw collega’s van orderverwerking, kwaliteit, inkoop, enzovoorts. Welke eisen stellen zij aan de verpakking? Denk daarbij ook aan de gewenste uitstraling van de verpakking. Stel dat een kartonnen koker uw product ter waarde van € 30.000,- voldoende beschermt. Vindt uw klant zo’n verpakking ook acceptabel?

 • Breng de volledige supply chain in kaart

Visualiseer tot in detail hoe het logistieke traject eruitziet, tot en met het interne transport bij uw klant. Welke risico’s loopt uw product tijdens transport en opslag? Waaraan wordt het product blootgesteld? Aan welke eisen moet de verpakking voldoen om schade te voorkomen? En om de kosten te minimaliseren? Wilt u uw product stofvrij en waterdicht vervoeren, dan hebt u voor luchtvracht een andere verpakking nodig dan voor wegtransport. Bij luchtvracht heeft de verpakking een luchtventiel nodig om opblazen of vacuümtrekken te voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om de volledige supply chain in kaart te brengen. Alleen zo stelt u een compleet pakket van eisen op, die u een optimale verpakkingsoplossing oplevert.

 • Maak alle eisen en wensen concreet

In het pakket van eisen mag geen ruimte zijn voor interpretatie. Houd dus oog voor detail. En durf door te vragen. Zegt de gebruiker ‘De verpakking moet tegen een stootje kunnen,’ dan wilt u weten wát voor stootje hij bedoelt. Van een knie of van een heftruck? Zoekt de gebruiker een lichtgewicht verpakking? Dan vraagt u door tot u precies weet hoeveel kilo de verpakking mag wegen. In- en exclusief het product. Zo zorgt u ervoor dat u precies díe verpakking laat ontwikkelen die uw product nodig heeft.

 • Schakel een specialist in
  Verpakken is een vak apart. Er is gedegen verpakkingskennis nodig om het pakket van eisen te vertalen naar de gewenste verpakkingsspecificaties. Een verpakkingsspecialist beschikt als geen ander over deze kennis.

 

Nog één geheim ingrediënt voor een goed pakket van eisen

Naast al deze punten komt er nog een vleugje magie bij kijken. Partnerschap, dat is volgens mij het echte geheim van een goed pakket van eisen. U weet alles van uw product, wij weten alles van verpakken. Bundelen we onze krachten, dan ontwikkelen we samen gegarandeerd de optimale verpakkingsoplossing voor uw product. Benieuwd geworden? Mijn collega’s en ik praten hier graag eens met u over verder.

  Keep up to date with our developments

  Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

   How can we help you?

   Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

    Mandy van Alebeek
    Relations manager