Zo stel je een pakket van eisen op header

Aan de slag: zo stelt u een pakket van eisen op

Blog
Harold Pijs
Customer Service Manager
Meer artikelen door Harold Pijs

Als u een maatwerkverpakking zoekt, begint deze zoektocht met het opstellen van een plan van eisen. Hoe pakt u dat eigenlijk aan? Wanneer begint u? Wie betrekt u daarbij? Ik leg het u in het vierde en laatste blog in deze serie uit.

Wanneer begint u met het pakket van eisen?

Het liefst start u de verpakkingsontwikkeling parallel aan de productontwikkeling op. Is het product klaar, dan wilt u het natuurlijk zo snel mogelijk verzenden. Dan wilt u niet wachten op de ontwikkeling en productie van de verpakking. Te vroeg beginnen is ook niet handig, dan zijn nog onvoldoende details bekend. Het is raadzaam te wachten tot de belangrijkste contouren van het product bekend zijn.

Wie betrekt u bij het opstellen van het pakket van eisen?

Betrek zo veel mogelijk gebruikers bij het opstellen van het pakket van eisen. Uw klant, maar ook de gebruikers binnen uw eigen organisatie. Zij hebben ieder hun eigen wensenlijstje waaraan een verpakking moet voldoen. Voor orderpicking moet de verpakking zo ergonomisch en handzaam mogelijk zijn. Voor de logistiek moet de verpakking optimaal te beladen zijn en inkoop zoekt natuurlijk een verpakking die binnen het beschikbare budget past. Het is aan u om alle wensen te prioriteren en te bekijken welke verpakkingsoplossing het best voldoet aan zo veel mogelijk eisen. Uw verpakkingsspecialist denkt daar natuurlijk graag in mee.

Hoe verzamelt u input voor het pakket van eisen?

Om ervoor te zorgen dat u alle eisen en wensen aan bod laat komen, adviseer ik om deze 4 vragen als uitgangspunt te gebruiken:

 1. Voor welk product is de transportverpakking bestemd?
 2. Wat zijn de uitgangspunten voor deze transportverpakking?
 3. Welke route legt het product in deze verpakking af?
 4. Wat mag de transportverpakking kosten?

Deze 4 vragen zijn het vertrekpunt en nodigen uit tot verdiepingsvragen om de belangrijkste verpakkingseisen boven tafel te krijgen. Wat zijn de eigenschappen van het product dat u wilt verpakken? Waar liggen de kwetsbaarheden? Met welke wet- en regelgeving moet u rekeninghouden? Wat verwacht u van de verpakking? Zoekt u een eenmalige verpakking of een retourverpakking? En wat komt de verpakking onderweg allemaal tegen in de supply chain? Welke eisen stellen de transportmethodes aan de verpakking? Mijn collega Robert Verboven heeft dit in zijn blog uitgebreid beschreven.

Hoe beschrijft u de voorwaarden in het pakket van eisen?

Zo concreet en zo gedetailleerd mogelijk. En maar op één manier uit te leggen. Daag uzelf en uw team uit om dóór te blijven vragen, net zo lang tot helemaal helder is aan welke voorwaarden de verpakking moet voldoen. Alleen zo krijgt u een verpakking die tot in de puntjes op uw product is afgestemd.

Wilt u hier meer over weten?

Met dit blog sluit ik mijn 4-delige blogserie over het pakket van eisen af. Hebt u nog vragen over het opstellen van een pakket van eisen? Zijn er andere onderwerpen rondom verpakken waar u meer over wilt weten? Of kunt u hulp gebruiken bij het opstellen van een pakket van eisen? Neem gerust contact op met mij of een van mijn collega’s.

  Keep up to date with our developments

  Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

   How can we help you?

   Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

    Mandy van Alebeek
    Relations manager