Clean verpakken

De uitdagingen van clean verpakken

Blog
Corné van de Voort
Key Account Manager
Meer artikelen door Corné van de Voort

De vraag naar clean produceren en assembleren neemt toe

Mede door de groei van de hightechindustrie neemt de vraag naar ‘clean produceren en assembleren’ de laatste jaren flink toe, en daardoor ook het belang van het ‘clean’ aanleveren van onderdelen en tools door toeleveranciers. Onder andere in de semi-conductorindustrie heeft contaminatie van componenten namelijk een nadelige impact op de werking en prestatie van het eindproduct, en dat kan uiteindelijk kapitalen kosten.

Wie clean produceren zegt, zegt clean verpakken. Het stimuleert toeleveranciers dus ook om na te denken over verpakkingsdesigns, -materialen en -processen. Want wanneer een OEM’er in de hightechsector hoge eisen stelt aan de verpakking, heeft dat invloed op de hele keten.

‘Schoon’ produceren in een cleanroom

Bedrijven in de hightechsector assembleren hun producten vaak in een ‘cleanroom’. Een cleanroom is een afgesloten ruimte waarin specifieke vormen van contaminatie worden geëlimineerd of geminimaliseerd tot een bepaald niveau. Contaminatie kan aantasting van een product door vaste, vloeibare of gasvormige deeltjes zijn. De vooraf bepaalde parameters worden voortdurend gemonitord in de cleanroom.

Bijvoorbeeld: temperatuur, luchtvochtigheid, elektronische geleidbaarheid en elektromagnetische storing. Omdat het niveau, de parameters en het aantal deeltjes per kubieke meter verschillen per product, sector of toepassing, worden cleanrooms geclassificeerd. In de hightechbranche wordt vaak gebruik gemaakt van klasse 7 cleanrooms. Ook bij Faes maken we gebruik van dit type cleanroom.

Stelt jouw opdrachtgever strenge eisen ten aanzien van clean verpakken? Dan kun je bepaalde vragen hebben en met verschillende uitdagingen te maken krijgen:

Waar moet de verpakking voor je klant aan voldoen?

In veel gevallen zijn opdrachtgevers duidelijk over de gestelde eisen en zullen zij deze specifiek formuleren in de aanvraag of opdrachtomschrijving. Sommige bedrijven vermelden zelfs een specifiek type verpakking, anderen geven alleen aan, aan welke eisen de verpakking moet voldoen. Bijvoorbeeld welke ISO-norm, parameters, type cleanroom en/of welk materiaal gehandhaafd dient te worden.

Maar dan?

Hoe concreter je opdrachtgever het kader schept, des te gemakkelijker is het om de juiste verpakking te selecteren of te laten produceren. Is de informatie onvolledig, zorg dan dat je de juiste vragen stelt om ervoor te zorgen dat je de plank niet misslaat. Dit kan namelijk financieel nadelig zijn, maar ook schade toebrengen aan je leverperformance, imago en klantrelatie. Als experts op het gebied van verpakkingsoplossingen én clean verpakken, adviseren we je graag bij het vormgeven van de juiste verpakking.

Heb je wel (voldoende) inzicht in de gebruikstoepassing en het proces van je klant?

Nog maar weinig bedrijven staan er bij stil, maar het selecteren van de juiste verpakking kan flink wat toegevoegde waarde bieden voor je klant. In dat geval is het belangrijk dat je je klant goed kent, de toepassing van het onderdeel dat je levert en het proces dat in de cleanroom van de klant plaatsvindt.

Gaat de verpakking bijvoorbeeld volledig mee de cleanroom in of niet? Zo ja, welke ISO-norm is dan van toepassing? Zo nee, is er misschien een eenvoudigere (en voordeligere) oplossing voor te stellen, die de veiligheid en prestatie van producten niet in het gedrang brengt? Je proactieve benadering hierin zal zeker gewaardeerd worden. Wij denken hierover graag met je mee.

Wat maakt een verpakking cleanroom proof?

Bij een cleanroom proof verpakking letten we er aan de buitenzijde van de koffer of flightcase op dat deze een zo glad mogelijk oppervlak heeft, met weinig hoekjes, richeltjes en randjes; waar vervuilende deeltjes (particles) zich makkelijker kunnen ophopen. Ditzelfde geldt voor kunststof of metalen pallets. Maar natuurlijk is ook de binnenzijde, het interieur, van belang. Een schuiminterieur heeft vaak een open celstructuur, waardoor stofdeeltjes zich hierin snel ophopen. Door de toenemende interesse in en vraag naar ‘schoon leveren’ maken we bij Faes voor het interieur gebruik van LD45 foam , wat op dit moment de beste beschikbare oplossing is voor het gebruik in cleanrooms, vanwege de zeer compacte celstructuur van het materiaal.

Lees meer over de toepassing van LD45 foam.

Verpakkingen én producten clean leveren als je zelf geen cleanroom ter beschikking hebt

Je opdrachtgever eist niet alleen een ‘cleanroom proof’ verpakking,  maar ook dat de verpakking of zelfs de inhoud geheel gereinigd aangeleverd wordt. Je hebt zelf echter niet de beschikking over een cleanroom en het is niet lucratief voor je bedrijf om er zelf een te installeren.

Returnable Packaging Service

Wat je reden ook is, je besteedt het professioneel cleanen van producten liever uit. In dat geval kun je gebruikmaken van Faes’ ‘returnable Packaging Service’. We stellen een procedure op waarbij je duurzame (meermalig bruikbare) verpakkingen steeds opnieuw retour komen in ons warehouse, vervolgens worden zij gecontroleerd, gerepareerd en gereinigd in onze cleanroom.

De gecleande verpakkingen worden aan je terug geleverd om direct opnieuw te gebruiken óf we nemen ze op voorraad tot de behoefte zich aandient. Het is zélfs mogelijk om ook het cleanen van je componenten of tools en het afvullen van je verpakkingen aan ons over te laten. Met deze efficiencyslag bespaar je flink wat ruimte, tijd en geld.

Meer weten over clean verpakken en onze diensten?

Stel jouw vraag in onderstaand contactformulier en we nemen spoedig contact met je op. Wil je liever direct een verpakkingsspecialist spreken? Bel of mail ons dan!

Stel ons jouw vraag

  Bekijk onze oplossingen

  string(0) ""
  array(3) { [0]=> object(WP_Term)#5886 (11) { ["term_id"]=> int(179) ["name"]=> string(15) "Aluminium boxes" ["slug"]=> string(15) "aluminium-boxes" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(179) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "5" } [1]=> object(WP_Term)#5892 (11) { ["term_id"]=> int(182) ["name"]=> string(12) "Wooden boxes" ["slug"]=> string(12) "wooden-boxes" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(182) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "8" } [2]=> object(WP_Term)#5877 (11) { ["term_id"]=> int(181) ["name"]=> string(11) "Flightcases" ["slug"]=> string(11) "flightcases" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(181) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "7" } }

  How can we help you?

  Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

   Mandy van Alebeek
   Relations manager