Verpakkingsontwikkeling

Houd jij al rekening met deze regels en normen op verpakkingsgebied?

Article
Bart Burmanje
Hoofd Verkoop Buitendienst

Wetten en regels leggen u beperkingen op het vlak van verpakking op. Belangrijk is dit mee te nemen vanaf het eerste gesprek. Als u te maken heeft met gevaarlijke stoffen, dan is daar strenge wetgeving aan verbonden. Zo is begin 2016 het UN keur voor het vervoer van Lithium Ion batterijen flink strenger geworden. Maar ook ARBO wetgeving kan ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld een maximum gewicht moet handhaven. Een aluminium kist kan dan in veel gevallen uitkomst bieden.

UN gecertificeerde verpakkingen
Elk transportsector heeft zijn eigen regelgevingen, wegtransport de ADR, railtransport de RID, watertransport de IMO en luchttransport IATA. Faes heeft van elke regelgeving gedegen kennis om de juiste verpakkingen te ontwikkelen. Waarbij het vervoer van gevaarlijke stoffen een “hot” topic is, hiervoor heeft Faes de UN goedgekeurde en gecertificeerde verpakking ontwikkeld, voor Lithium-Ion batterijen en accu’s en gevaarlijke vloeistoffen.

ARBO-Regelgeving
Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Hieronder vallen uiteraard ook regels betreffende verpakkingen, denk maar aan gewicht, gebruik van handvaten, ergonomie, …

Militaire specificaties
Faes is verpakkingspartner van verschillende militaire instanties. Door de jarenlange ervaring, is Faes uitstekend op de hoogte van alle militaire regelgevingen omtrent verpakkingen. Denk maar aan de Mil-specs (Amerikaanse ‘Military Standards’) of de Stanag-normen (Standard Allied Nato Agremeements). Ook de Krijgsmachtnormen en de Technische Leitung zijn ons niet vreemd!

CE
Wanneer in de verpakking systeem integratie van producten is gewenst, dan is het mogelijk dat Faes de verpakking inclusief CE verklaring levert. De benodigde documentatie en gebruikershandleiding zullen in overleg met de eindklant gemaakt worden.

ISTA normen
De ISTA-controle diensten testen uw producten tegen de ISTA-normen om vervoerders aan te tonen dat uw verpakking van voldoende kwaliteit is en om uw producten een betere bescherming te bieden dan uw concurrenten die niet over de Transit Tested certificeringsmarkering beschikken. Voorbeelden van deze testen kunnen zijn mechanisch testen (val, bots, kantel,tuimel testen, transporttrillingen), klimatologisch testen (vocht en temperatuur) en veiligheid testen (compressietesten en stabiliteit (omvallen)).

ISPM 15 certificering
Doordat hout een natuurproduct is, kan het levend ongedierte bevatten en daardoor verspreiden, wat schadelijk is voor bijvoorbeeld bossen. Deze verspreiding wordt voorkomen dankzij behandeling van het hout conform ISPM 15.  Dit geldt voor alle verpakkingen van massief hout die gebruikt worden bij het transport van goederen. Het hout wordt na behandeling voorzien van een merkteken, zodat je er van verzekerd bent dat jouw zending zonder problemen op de plaats van bestemming aan komt.

IP normen
Omdat Faes vaak elektronische onderdelen in koffers en kisten voorziet, zijn deze normen heel belangrijk. Voornamelijk stof- en waterdicht. De IP beveiligingsklasse is een codering voor elektrische apparatuur welke staat voor de mate van beveiliging van het betreffende apparaat. De code geeft aan in hoeverre het elektronische apparaat of behuizing is beveiligd tegen eigen schade of eventueel gevaar voor de gebruiker.

Heeft u een verpakkingsuitdaging waarbij de kennis van regelgeving en normen van hoog belang is?

  Keep up to date with our developments

  Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

   How can we help you?

   Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

    Mandy van Alebeek
    Relations manager