verzenden medical devices

5 aandachtspunten bij het verzenden van medical devices

Blog
Carlo Leijten
Account Manager
More articles by Carlo Leijten

Waar moet je als leverancier in de medische sector rekening mee houden?

Een van de branches waar technologische ontwikkeling een grote rol speelt is de medische sector. Tegelijkertijd maken die ontwikkelingen de medische supply chain een stuk complexer. Er zit niet alleen veel tijd en geld in productontwikkeling, maar ook in het logistieke proces eromheen. 

Wat als jouw bedrijf medical devices levert aan een praktijk, kliniek of trainingslocatie, waar moet je dan allemaal rekening mee houden? In de medische sector draait het om de levens en de gezondheid van mensen. Slecht verpakkingsmanagement en schade hebben dus naast enorme kosten nog veel meer gevolgen. 

Om je bewust te maken van wat er allemaal komt kijken bij het verzenden van medical devices, heb ik 5 aandachtspunten voor je op een rij gezet:

1. Defect On Arrival (DOA’s): schade

DOA’s zijn ergernis nummer 1 in de medische sector. Goed materiaal in de OK, de behandelruimte of trainingsruimte is cruciaal. Een arts die op het punt staat een patiënt te behandelen en erachter komt dat het aangeleverde materiaal defect of beschadigd is, dat is natuurlijk volkomen onwenselijk. Besteed dus uitgebreid aandacht aan de keuze voor een geschikte verpakking die de inhoud goed beschermt. Hiermee voorkom je frustratie en gezichtsverlies bij je klant en flink wat kosten. 

2. Denk na over toepassing in de praktijk

Niet alleen schade door ruwe handling tijdens transport is een aspect waarmee je rekening moet houden bij de keuze voor een verpakking. Wat komt een verpakking allemaal tegen onderweg, van het moment van inpakken in je magazijn tot aan het gebruik door de klant op locatie? En wat zijn de risico’s? Is het medical device bijvoorbeeld gevoelig voor licht, temperatuur, stof of vocht? Wij ontwikkelen voor jou een maatwerk verpakking, waarbij rekening is gehouden met alle belangrijke factoren.

“In medische faciliteiten is het vaak van belang dat verpakkingen licht handzaam, maar tegelijkertijd robuust zijn.”

Carlo Leijten | Accountmanager bij Faes

3. Sluit de verpakking aan op het logistieke systeem van je klant?

Leveren aan een ziekenhuis of kliniek is heel wat anders dan leveren aan een “standaard” bedrijf. Hoe ziet de interne logistiek er uit? Velen zijn er eigenlijk niet op uitgerust om zeer kwetsbare medical devices te ontvangen en handlen. Dat blijkt bijvoorbeeld hier uit:

 • Er zijn weinig logistieke middelen (zoals een vorkheftruck) aanwezig.
 • Devices moeten met de hand naar een behandelruimte worden gebracht.
 • Ze hebben beperkte mogelijkheden om afvalstromen te verwerken (zoals kartonnen wegwerpverpakkingen).

Door je klant de juiste vragen te stellen en je te verdiepen in de logistiek en de gebruiker, kun je een compleet pakket van eisen samenstellen. Waar moet de verpakking aan voldoen? In medische faciliteiten is het bijvoorbeeld van belang dat de verpakkingen licht handzaam, maar tegelijkertijd robuust zijn. Voor de gebruikers is het bovendien erg prettig als de verpakkingen gemakkelijk te openen zijn. 

4. Heb je nagedacht over retourlogistiek?

Om ervoor te zorgen dat een medisch specialist – zoals bijvoorbeeld een chirurg – in de behandelruimte niet misgrijpt naar medische instrumenten of devices, worden dergelijke ‘sets’ vaak overcompleet geleverd. Een groot deel van dit instrumentarium blijft ongebruikt en wordt na de behandeling keurig retour gestuurd. Klinkt simpel, maar bij een dergelijke retourlogistiek komt heel wat kijken. Hoe zorg je er immers voor dat je klant de producten goed verpakt, zodat ze nog bruikbaar zijn voor een volgende order? Een ziekenhuis of kliniek is hier vaak helemaal niet op ingericht. Kiezen voor een herbruikbare maatwerk verpakking is de oplossing:

 • Je klant heeft geen last van afvalstromen van bijvoorbeeld kartonnen dozen, opvulmateriaal en plastic.
 • Minder afval is beter voor het milieu.
 • Je klant hoeft geen verpakkingsmateriaal in huis te hebben om materialen retour te sturen.
 • Je weet zeker dat de producten op een veilige, uniforme wijze retour worden gezonden.
 • Je kunt er zelfs voor kiezen om de retourlogistiek voor je klant te (laten) verzorgen. Door deze retourservice aan te bieden heb je ook nog eens een streepje voor op concurrenten. 

5. Denk ook na over het transport

Voor zeer kwetsbare en waardevolle medical devices is dedicated transport vaak een goede keuze. Veel veiliger dan via een hub waar de verpakking van het ene naar het andere transportmiddel wordt overgeladen. Want ondanks die ‘breekbaar-sticker’ kun je rekenen op het nodige gooi- en smijtwerk. Kies je toch voor overladen, dan vraagt dat om een veel robuustere verpakking. In beide gevallen denken we natuurlijk graag met je mee over een geschikte verpakkingsoplossing.

Op zoek naar de beste verpakking voor je medical devices?

Als Account Manager bij Faes ben ik – Carlo Leijten – jouw aanspreekpunt voor verpakkingen in de medische branche. Ik weet wat er op dit gebied speelt en waar kansen liggen op verpakkingsgebied, en dat gaat vaak verder dan de verpakking alleen. Ben je dus op zoek naar een geschikte verpakking voor een medical device of andere medische producten? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vul op onderstaand formulier in wat jouw verpakkingsvraagstuk is of neem direct contact op.

Stel jouw vraag aan ons

  Bekijk onze oplossingen

  string(0) ""
  array(2) { [1]=> object(WP_Term)#9678 (11) { ["term_id"]=> int(177) ["name"]=> string(13) "Plastic cases" ["slug"]=> string(13) "plastic-cases" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(177) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(45) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(2) "12" } [2]=> object(WP_Term)#9614 (11) { ["term_id"]=> int(180) ["name"]=> string(15) "Aluminium cases" ["slug"]=> string(15) "aluminium-cases" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(180) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "7" } }
  Presentation tool, toolbox, repair or assembly kit? Industrial, medical or high-tech sector? Plastic cases are real all-rounders.
  Aluminium cases are light, strong and have an elegant appearance. Therefore, they are often used as presentation or demonstration cases.

  Keep up to date with our developments

  Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

   How can we help you?

   Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

    Mandy van Alebeek
    Relations manager