6 verpakkingstrends in de hightechindustrie

Blog
Corné van de Voort
Key Account Manager
More articles by Corné van de Voort

Onze engineers volgen hightech ontwikkelingen op de voet

Niet alleen de ontwikkelingen in de hightechsector gaan razendsnel, maar ook de complexiteit en kwetsbaarheid van innovatieve producten nemen toe. Het is dus niet verwonderlijk dat producenten in de hightechindustrie duurzame, doordachte verpakkingsoplossingen eisen.

Het engineersteam van Faes weet wat er speelt in de hightechsector en welke aspecten van belang zijn voor de verschillende partijen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende normen, wet- en regelgeving en specifieke eisen van belangrijke spelers op de hightechmarkt. Onze engineers ontwerpen samen verpakkingen die aan deze normen en eisen voldoen. Ik besprak met hen de laatste trends en ontwikkelingen op dit gebied en stelde zo deze lijst van 6 belangrijkste trends voor verpakkingen samen.

1. ESD-veilige koffers

ESD staat voor Electro Static Discharge. Op zijn Nederlands gezegd; statische ontlading. Omdat elektronische apparatuur onbruikbaar kan worden door een verpakking van verkeerde materialen te gebruiken, ontwikkelen we bij Faes speciale ESD-veilige koffers. Elk onderdeel en toegepast materiaal heeft invloed op de statische eigenschappen. Dat geldt voor de buitenkant, scharnieren, handgrepen en hoeken, en zelfs voor de opdruk van de koffer. Voor een koffer die is voorzien van een schuiminterieur, zijn ook de eigenschappen van het schuim kritisch. 

Om te zorgen dat je een ESD-veilige koffer geleverd krijgt hebben mijn collega-verpakkingsspecialisten en ik specificaties of een duidelijk pakket van eisen nodig. Hoe eenduidiger deze zijn, hoe beter het resultaat. Lees hier waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van een ESD veilige koffer.

esd

 

2. G-krachten

G-krachten vinden op meerdere momenten plaats: bij het verpakken, handling, laden, gedurende transport (drempels, gaten), lossen, verplaatsen. Deze krachten kunnen helaas negatieve gevolgen hebben voor producten in de verpakking. Daarom berekenen wij aan de hand van de gewichten en de versnellingen van de verpakking welke vering nodig is.

De vering kan bestaan uit schuim (hard of zacht) of uit mechanische ondersteuning in de vorm van vering, deze veren kunnen van rubber of staal zijn. In extreme gevallen worden er zelfs nog valproeven gedaan om te verifiëren of de verpakking de G-krachten inderdaad weerstaat.

g-krachten

 

“Bij complexe R&D-vraagstukken is het van groot belang dat wij als verpakkingsspecialisten tijdig worden betrokken bij het project. Early involvement levert namelijk heel veel voordelen op.”

Corné van de Voort | Key Accountmanager bij Faes

3. Cleanroom-proof verpakkingen

In de hightechsector zijn er vaak strenge eisen gesteld ten aanzien van het aantal (stof)deeltjes dat op een bepaald component aanwezig mag zijn. Om dit te waarborgen worden componenten en apparatuur geassembleerd in cleanrooms; aparte ruimtes waar de temperatuur, de luchtvochtigheid en de aanwezige stofdeeltjes nauwlettend gemonitord en worden. Wanneer deze onderdelen verpakt aangeleverd worden en de verpakking mee de cleanroom in gaat, dan is het dus van belang dat de verpakking ook aan bepaalde eisen voldoet. 

Wil je echt alles weten over cleanroom-proof verpakken? Download dan het whitepaper Verpakken volgens de cleanroomnormering.

Cleanroomverpakking noodzakelijk header

4. Verpakkingen en R&D

Een productontwikkelingstraject kan erg complex zijn en tot op het laatste moment kunnen aanpassingen aan het ontwerp worden gedaan. Dat maakt het ingewikkeld om tijdig een verpakking te ontwikkelen die aansluit op het uiteindelijke product. Om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken werken wij vaak met modellen die uitgewisseld worden met de klant, zogenaamde STP –files. De klant kan digitaal zijn product aanpassen in de verpakking en opmerkingen plaatsen om met onze engineers te communiceren. Dit is een intensief proces van data-uitwisseling waarbij wij aan het eind van het proces aan de hand van een prototype de laatste pastest uitvoeren.

Onnodig te zeggen dat het in dit soort complexe R&D-vraagstukken van groot belang is dat wij als verpakkingsspecialisten tijdig worden betrokken bij het project. Lees hier meer over early involvement.

rend-verpakking

5. ‘No touch’ areas

Zeer gevoelige producten – wat hightechproducten vaak zijn – hebben zogenaamde ‘no touch’ vlakken. Dat houdt in dat deze vlakken niet aangeraakt mogen worden of niet op gesteund mag worden. Wij moeten hier soms creatief mee omgaan om toch de juiste fixatie van producten in de verpakking te kunnen garanderen.

Maar dat niet alleen, we moeten ook rekening houden met de volgende stap in het proces. Hoe eenvoudig is het voor een operator om het product in de verpakking te plaatsen of eruit te halen zonder de ‘no touch’ vlakken aan te raken? We adviseren onze klanten hier ook in. We geven bijvoorbeeld aan dat het verstandig is om deze areas duidelijk aan te geven op het product.

no-touch

6. Combinatie transport & service

De verpakking van een product kan meerdere doelen dienen. Naast de veelvoorkomende transportfunctie, kan een verpakking ook als opslag- of zelfs als servicetool gebruikt worden.
Wanneer de verpakking ook de servicefunctie gaat vervullen (zowel transport als onderhoud/service), dan dienen wij daarmee rekening te houden. Voornamelijk ruimte om het product heen is hier heel belangrijk. Deze ruimte dient niet alleen als bewegingsruimte voor de gebruiker, maar ook om delen of componenten te wisselen. Ook gereedschap wordt vaak in die verpakking wordt opgeslagen. Wij voorzien dan een hoog deksel (hoedendoos), wat veel ruimte creëert.

transport-service

Een oplossing voor elk verpakkingsprobleem

Herken jij je in een of meerdere van deze hightech verpakkingstrends en wil je graag met ons in gesprek om te bekijken welke oplossing bij jouw verpakkingsprobleem aansluit? Stel je vraag via onderstaand formulier of neem direct contact met ons op.

Stel ons jouw vraag

  Bekijk onze oplossingen

  array(1) { [0]=> object(WP_Post)#9598 (24) { ["ID"]=> int(4293) ["post_author"]=> string(1) "5" ["post_date"]=> string(19) "2021-05-02 21:37:24" ["post_date_gmt"]=> string(19) "2021-05-02 20:37:24" ["post_content"]=> string(0) "" ["post_title"]=> string(17) "Transport service" ["post_excerpt"]=> string(0) "" ["post_status"]=> string(7) "publish" ["comment_status"]=> string(6) "closed" ["ping_status"]=> string(6) "closed" ["post_password"]=> string(0) "" ["post_name"]=> string(17) "transport-service" ["to_ping"]=> string(0) "" ["pinged"]=> string(0) "" ["post_modified"]=> string(19) "2021-12-03 16:57:18" ["post_modified_gmt"]=> string(19) "2021-12-03 15:57:18" ["post_content_filtered"]=> string(0) "" ["post_parent"]=> int(4291) ["guid"]=> string(86) "https://faes-packaging-solutions.com/oplossingen/verpakkingsdiensten/transport-service/" ["menu_order"]=> int(19) ["post_type"]=> string(11) "oplossingen" ["post_mime_type"]=> string(0) "" ["comment_count"]=> string(1) "0" ["filter"]=> string(3) "raw" } }
  array(2) { [0]=> object(WP_Term)#9587 (11) { ["term_id"]=> int(181) ["name"]=> string(11) "Flightcases" ["slug"]=> string(11) "flightcases" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(181) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "8" } [1]=> object(WP_Term)#9597 (11) { ["term_id"]=> int(180) ["name"]=> string(15) "Aluminium cases" ["slug"]=> string(15) "aluminium-cases" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(180) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "7" } }
  Sturdy, stackable, durable. Faes flightcases are a safe and durable choice regardless of the shape, type or weight of your parts or products.
  Aluminium cases are light, strong and have an elegant appearance. Therefore, they are often used as presentation or demonstration cases.
  By using our transport service, you save time, space and therefore costs. We are happy to help you think about more efficient transport.
  array(2) { [0]=> object(WP_Term)#9587 (11) { ["term_id"]=> int(181) ["name"]=> string(11) "Flightcases" ["slug"]=> string(11) "flightcases" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(181) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "8" } [1]=> object(WP_Term)#9597 (11) { ["term_id"]=> int(180) ["name"]=> string(15) "Aluminium cases" ["slug"]=> string(15) "aluminium-cases" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(180) ["taxonomy"]=> string(7) "product" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(0) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "7" } }
  int(2)

  Keep up to date with our developments

  Subscribe to our newsletter for updates or check out our social media channels.

   How can we help you?

   Whatever your packaging challenge is, The Packaging People of Faes are here to help. Do you have a question or comment about packaging, our services or packaging management? Fill out the contact form and one of our packaging experts will get back to you quickly!

    Mandy van Alebeek
    Relations manager